Glasblåsning – Hantverket bakom våra Champagneglas
Glasblåsning kräver stor yrkesskicklighet från glasmästarna. För att forma glaset används en glasblåsarpipa, ett verktyg som har använts i tusentals år och fortfarande är ett av de viktigaste verktygen inom glastillverkning. Den upphettade glasmassan blåses in i en form medan pipan roteras för symmetrins skull. Därefter sätts ett uppvärmt ben fast mot kupans botten, och sist läggs en ny glasmassa för foten. Den skulpteras för hand i ett enda roterande moment och får sin form med hjälp av en kolsax. Efter formningen kyls glaset gradvis ned i en ugn från 500°C till rumstemperatur, en process som tar ungefär sex timmar.
Därefter sprängs kanten, det vill säga glaset kapas på rätt höjd för att få korrekt mynningsdiameter. Slutligen slipas kanterna på glaset, diskas och värms därefter upp igen för att inte kanten ska bli för vass.
Innan de slutliga produkterna skickas till Altare Studios genomgår de en noggrann kvalitetskontroll, så kallad syning, för att säkerställa högsta möjliga kvalitet. Först efter det momentet kan glasen packas och skickas till ditt bord!